۶ بهمن ۱۳۸۶، ۱۵:۴۷

"هفت دستور کلیدی" سالن برای تمرین ندارد

"هفت دستور کلیدی" سالن برای تمرین ندارد

آروند دشت آرای مسئول گروه تئاتری "ویرگول" نبود سالن تمرین را یکی از مشکلات عمده نمایش "هفت دستور کلیدی برای معاصر شدن" برشمرد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست مطبوعاتی نمایش "هفت دستور کلیدی برای معاصر شدن" امروز شنبه ششم بهمن با حضور عوامل نمایش و اصحاب رسانه در سالن اجتماعات خانه تئاتر برگزار شد.

در ابتدای این نشست آروند دشت آرای با اشاره به اینکه نمایش بر اساس ایده ای درباره زندگی معاصر شکل گرفت، گفت: "ایده اولیه را طلا معتضدی طرح کرد و سارا ریحانی با اعضای گروه "سوئیت اند تندر" که در وین با آنها آشنا شده بود اجرای نمایش را بر عهده گرفت. این گروه شهریور امسال در شمال فرانسه از 32 کشور مختلف گرد هم آمدند و به این شکل مشارکت و همکاری آغاز شد. وقتی به پاریس دعوت شدیم با کارگردانی مشترک من و سارا ریحانی طی 14 جلسه تمریناتی با هفت نفر بازیگر از کشورهای مختلف داشتیم."

وی ادامه داد: "این نمایش از روی کتاب "فلسفه امروزی علوم اجتماعی با نگاهی چند فرهنگی" شکل گرفت و ما از مبانی فلسفی کتاب استفاده کرده و با هدف برقراری زبانی واحد بین فرهنگ خود با دیگر کشورها کار را تولید کردیم. ابتدا در فرانسه اجرایی داشتیم که فیلم آن را به هیئت بازبینی جشنواره فجر ارائه دادیم و پذیرفته شد."

این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه سه سال است همراه گروه تئاتر "ویرگول" روی اجراهای بین‌فرهنگی فعالیت می کند و هدفشان گفتگو و آشنایی با فرهنگ های دیگر است، نسبت به نبود حمایت و تعلق خاطر مسئولان تئاتری به اینگونه پروژه ها ابراز گلایه کرد.

دشت آرای با بیان اینکه نمایش "راهشو پیدا کن" دیگر کار گروه "ویرگول" که کار مشترک ایران و انگلستان بود به دلیل نداشتن بودجه مناسب لغو شد، درباره تعداد بازیگران نمایش یادآور شد: "متأسفانه به دلیل نبود حمایت مالی مناسب نتوانستیم از برخی بازیگران کشورهای دیگر در این نمایش استفاده کنیم. مبلغی که از طرف جشنواره تئاتر فجر دریافت کرده ایم به اندازه ای نیست که جوابگوی ورود این بازیگران به ایران باشد و به دنبال جذب حمایت شرکت های خصوصی هستیم. به طور کلی برخوردی که با کارهای بین فرهنگی می شود نشان دهنده این است که این شکل از تئاتر مورد پسند مسئولان تئاتر نیست."

وی خاطرنشان ساخت: "جشنواره تئاتر فجر امسال جسارت خوبی به خرج داده و عرصه را برای فعالیت جوانان گسترده کرده و حتی بستری برای کار مشترک فرهنگی ایجاد کرده، اما متأسفانه امکاناتی که در اختیار گذاشته شده در حد یک تولید داخلی است و مشکلاتی نظیر کمبود سالن تمرین وضعیت را نامناسب کرده است."

دشت آرای تصریح کرد: "برای اعتلای فرهنگی کشور به جای رفتن به سمت کارهای صادراتی باید تجربیات کارها را در کارگاه های آموزشی به هنرمندان داخلی منتقل کرد. اگر این اتفاق در تئاتر ما بیفتد و هنرمندان داخلی دانش و تجربیات هنرمندان دیگر را کسب کنند شاهد تحول در تئاتر خواهیم بود."

وی درباره مراحل و نحوه رسیدن به زبان مشترک بین فرهنگ های مختلف توضیح داد: "بازی، گروه های مختلف را به یک تیم تبدیل می کند. یکی از دستورهای کلیدی برای معاصر شدن این است که زندگی را بازی کنیم. هدف ما این است که با بازی به یک صداقت و خلوص برسیم. رسیدن به صداقت در اجرا به یکی شدن بازیگران منتهی می شود به همین خاطر ما در نمایش دیالوگ نداریم و با زبان بدن کار را اجرا می کنیم."

طلا معتضدی نیز درباره روند شکل گیری متن نمایش گفت: "ما بر اساس کتاب "فلسفه امروزین علوم اجتماعی با نگاهی چند فرهنگی" کار را شروع کردیم و به دو مبحث من و دیگری رسیدیم که بر اساس فلسفه امروز دنیا شکل گرفته است. این مبنای کار ما بود و بر اساس ریشه یابی معاصر شدن به هفت اپیزود این نمایش رسیدیم."

سارا ریحانی دیگر کارگردان نمایش درباره رسیدن به زبان مشترک بین فرهنگ های مختلف توضیح داد: "شاید بدن ما مهمترین چیزی است که همه را شبیه به هم می کند. با بدن می شود دیگری را حذف کرد و به من شدن یا اتحاد وجودی رسید که این موضوع ربطی به تفاوت های فیزیکی انسان ها ندارد. همه اعضاء این نمایش حرفه اصلی شان بدن و حرکت است و از زبان یا حرکت معاصر برای بیان خود استفاده می کنند."

وی درباره هنر معاصر توضیح داد: "موجی جدید در دنیا به وجود آمد که به نام هنر امروزی یا معاصر متفاوت از سینما و تلویزیون سرگرم کننده و تجاری به کار خود ادامه داد. این هنر از واقعیت های امروزی و شباهت ها حرف می زند و تماشاگر و بازیگر در آن یکی هستند. با این تئوری کارهایی جدید انجام می شود. ما هیچ چیزی را حکم نمی کنیم و نظریه و بیانیه ارائه نمی دهیم."

مین یانگ لی یکی از بازیگران این نمایش که از کشور کره در این پروژه شرکت کرده، گردهم آمدن هنرمندان را دلیل رسیدن به یک زبان مشترک دانست و گفت: "اولین فرهنگی که ما با هم تقسیم می کنیم هنرمند بودنمان است. همچنین سؤالاتی را که از چیزهای مختلف در حوزه هنر و اجرا داریم با هم مطرح می کنیم و به یک زبان مشترک می رسیم. در جهان اشکال مختلف اجرا وجود دارد و برای من قلب این همکاری های چند فرهنگی درک متقابل و کمک به یکدیگر و گفتگو در فضای آزاد است."

وی افزود: "چون همه در دنیای معاصر زندگی می کنیم می توانیم فرهنگ زندگی کردن را با یکدیگر تقسیم کنیم. این فرهنگ معاصر موجود و علاقه ما به موضوعات فرهنگی هنری باعث شده دور هم جمع شویم، سدها را از میان برداریم و با هم یکی شویم."

مونیکا ژیلت دیگر بازیگر نمایش که از کشور آمریکا در این پروژه شرکت کرده، گفت: "هدف ما کنار هم بودن و بررسی فرهنگ های مختلف و برقرار ارتباط بین آنهاست. بزرگترین ماجرا برای من ارتباط و تجربه فرهنگ شرقی و اسلامی بود. این ارتباط و فهم از طریق هنر تئاتر اتفاق می افتد و حتی این ارتباط باعث شده به زندگی خود نگاهی دیگر داشته باشم. در این بین احترام به عقیده یکدیگر و حس کنجکاوی بسیار جذاب است."

نمایش "هفت دستور کلیدی برای معاصر شدن" در تاریخ 24 و 25 بهمن در تالار قشقایی به صحنه می رود.

کد خبر 627393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha